2020. február 19-én, Wiener Neustadtban (Ausztria), a CEST Intézetben került sor  a nemzetközi együttműködés keretében megtartott eseményünkre. Az esemény megtartását a győri műhelymunka inspirálta, amelyen a CEST képviselője előadást tartott. A rendezvény a 3D nyomtatással készített fém termékek felületkezeléséről szólt.

Az egészségügyben – és különösen az implantológia területén – alkalmazott fém termékek felületével kapcsolatban nem csak esztétikai, de funkcionális elvárások is vannak. Ilyen például az ún. osszeointegráció elősegítése, vagy a baktériumok megtapadásának megakadályozása.

A fémek felületének tulajdonságai felületkezeléssel módosíthatók, illetve alakíthatók. Ezek az eljárások a hagyományos eljárással készített fémek esetén már többé–kevésbé jól kidolgozottak, azonban a 3D nyomtatással készített fémek – pl. titán esetén – további fejlesztést, adaptációt igényelnek.

Bár a fém 3D nyomtatás számos pozitív előnnyel jár, fontos meglátni a nyomtatott felület érdességének realitásait, mely segít a tervező/mérnöki csapatoknak megérteni a 3D nyomtatott alkatrészek megfelelő kivitelezéséhez kapcsolódó költségeket.

A fém 3D nyomtatás  gyorsan hírnevet szerzett magának, mint egy feltörekvő gyártási technológia. A hagyományos gyártásról a fém 3D nyomtatásra való áttérés változása számos előnnyel jár, beleértve a termékfejlesztési rugalmasságot és az olyan összetett alkatrészek gyártásának képességét, amelyek hagyományos módszerekkel lehetetlenek lennének. Bár ezek a pozitívumok jelentősek, van egy olyan terület, ahol ennek a technológiának meg kellett küzdenie más technikákkal szemben: ez a felületkezelés.

Miért számít a felületkezelés a fém 3D nyomtatásban?

Ez a hátrány jelentősége alkalmazásonként változik. Előfordul, hogy az érdesség egyáltalán nem számít, sőt bizonyos esetekben jó is lehet. A legtöbb alkatrész azonban végül egy integrált rendszer részévé válik, amely bizonyos szintű simaságot igényel, mely a fogászatban történő alkalmazásakor is jelentős fontosságú.

Miért fontos a felületkezelés és milyen típusai vannak? Következő bejegyzésünkben erről fogunk beszámolni.

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap