A 3D nyomtatás elterjedése segített létrehozni a litofán termékeket, melyek jellemzően múltbeli pillanatokat (esküvőket, születésnapokat), emlékeket örökítenek meg.

A litofhane (a görög “litho” -ból származik, ami kőre vagy sziklára utal, és a “phainein” jelentése “megjelenés előidézése” vagy “hirtelen megjelenés előidézése”) eredetileg egy maratott vagy formázott mű nagyon vékony áttetsző porcelánból, amely csak akkor látható, ha fényforrással megvilágítják. A litofán háromdimenziós képet mutat – teljesen különbözik a kétdimenziós metszetektől. Az ablakhoz közel téve a beszűrődő napfény mennyiségétől függően egész nap változnak, ezért a litofánok sokkal érdekesebbek a néző számára, mint a kétdimenziós képek.

Egy fotó szükséges csak hozzá, melyet egy program segítségével átalakítanak a nyomtatáshoz szükséges fájlformátummá és már nyomtathatók is a különleges és egyedi ötletek. A litofán képeket nem szükséges ablakba helyezni, elég a keret mögé LED égőt berakni, és bekapcsolásakor máris láthatóvá válik az általunk elképzelt, megalkotott kép. Lámpaburaként pedig világítás nélkül egy fehér, anyagában mintás burának tűnik, mely elegáns külsőt kölcsönöz a lámpatestnek.

A mai 3D nyomtatott litofán technológia ötletek tárházát tudja felvonultatni. Bármit ki lehet nyomtatni ily módon, legyen szó képről, kulcstartóról, lámpáról, az egyediség sosem megy ki a divatból.

Forrás

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap