A Covid-19 járvány kitörése utáni időszak rávilágított, hogy vészhelyzet esetén a 3D nyomtatási technológiai előnyösen alkalmazható hiányzó alkatrészek, kis szériában (néhány száz, esetleg 1-2 ezer) készülő eszközök, valamint prototípusok rövid határidőn belül történő gyártására.

A 3D nyomtatás alkalmazásának legismertebb példája egy észak-olaszországi 3D nyomtatást végző cég és kórház története. A cég Chiari város kórháza számára gyártotta le rövid időn belül azt a lélegeztetőgép szelepet, amit a szokásos forgalmazó nem tudott már leszállítani.

A szelepet, amikor igény volt rá (sőt még akkor is, amikor nem) gyakorlatilag sorozatban gyártották.

A példa inspirálta a 3D nyomtatással foglalkozó közösséget, hogy más termékek gyártásával is hozzájáruljon a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.

A 3D nyomtatási közösség által gyártott termékek köre széles palettát fedett le, melyek jellemzően az alábbi csoportokba sorolhatók:

  • orvostechnikai eszközök hiányzó alkatrészeinek a gyártása;
  • orvostechnikai eszközök fejlesztése, alkatrészek gyártása;
  • orvosi eszközök és egyéni védőeszközök gyártása;
  • meglévő eszközök hasznosítása kiegészítők gyártása révén.

A 3D nyomtatásban rejlő potenciált jól érzékelteti, hogy a lélegeztetőgépek terén keletkezett hiány miatt több szervezet is nemzetközi versenyt írt ki olyan gépek tervezésére, melyek alkatrészei jelentős részben 3D nyomtatással állíthatók elő.

Hazánkban, a közösség a járvány első hulláma kezdetén leginkább az arcvédő pajzsok pánt részének gyártására alkalmazta a 3D nyomtatást.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap