Megérkezett a 3D nyomtatás a fogászatba. Az elmúlt 50 év többi nagy paradigmaváltásához hasonlóan a szakmában (kozmetikai fogászat, implantátumok és diagnosztika), a közeljövőben jelentős előrelépések láthatók. Az igények sokrétűek, a technológiák számosak, az alkalmazások szinte korlátlanok, a potenciál pedig nyitott.

A fogászat digitális átalakulása, beleértve a CBCT-t, az intraorális és extraorális szkennelést, a kerámia és kompozit anyagok marását, valamint a robotizált implantátum beültetést, szilárdan megalapozott.

Az elsőként az 1980-as években kifejlesztett sztereolitográfiát hamarosan követte az additív gyártás, az anyag lépésenkénti lerakása. A fogászati ​​alkalmazások újabb keletűek. A 3D nyomtatást több mint egy évtizede használják gyors prototípuskészítésre és modellezésre. A korábbi nyomtatók mérete és költsége azt jelentette, hogy nagyobb laboratóriumokra korlátozódtak. A legújabb asztali nyomtatók sokkal kisebb helyigényűek, könnyen megfizethetőek, kommunikálnak a meglévő szoftverplatformokkal, és nagyfokú pontosságot kínálnak az anyagok széles skálájával.

A jelenlegi 3D nyomtatók teljes mértékben képesek kezelni az ideiglenes, átmeneti és tartós pótlások és készülékek iránti nagy keresletet, valamint a fogorvosi szakma által megkövetelt klinikai kiválóságot elérni. Következésképpen ez az átalakuló technológia egyre nagyobb mértékben elfogadott. A 3D nyomtatásra egyre inkább úgy tekintenek, mint egy iparági változásra és előrejelzésre a fogorvosi gyakorlat jövőbeli irányáról.

A 3D-nyomtatási technikák közé tartozik a sztereolitográfia, az olvasztott leválasztásos modellezés, a szelektív lézeres szinterezés, a poros kötőanyagos nyomtatás, a fotopolimer sugárkezelés, az elektronsugaras olvasztás és a közvetlen fényfeldolgozás.

A dokumentált, széles körű 3D nyomtatási alkalmazások kezelési kategóriák szerint csoportosíthatók:

  • Rögzített fogpótlások: A tartós és ideiglenes indirekt pótlások (koronák, onlay-k, inlay-k, hidak) és az állandó monoblokk direkt pótlások mind-mind személyre szabottan elkészíthetők, a preparátum szkennelése után perceken belül.
  • Kivehető fogpótlások: Mind a teljes, mind a részleges fogpótlások, beleértve a digitális okkluzális tervezést is, órákon belül leszállíthatók.
  • Implantátum fogászat: A sebészeti útmutatók 3D nyomtatása megkönnyítette az implantátum ideális elhelyezését. A biomimetikus egyedi 3D-nyomtatott csontimplantátumok pótolják a hiányzó szegmenseket, minimalizálva a feszültségátvitelt a fennmaradó csontra.
  • Fogszabályozás: A CBCT adatok és a fogmozgások mesterséges intelligencia extrapolációjával tervezett igazítók 3D-s nyomtatással készülnek.
  • Endodontika: Az úttörő 3D-nyomtatott endodonciai hozzáférési útmutató, amely CBCT-adatokat használ, a műtét előtti tervezést klinikai sikerré alakítja.
  • Arc-állcsont-sebészet: Az egyedi tervezésű csontgraftok és rögzítőlemezek felgyorsítják mind a műtéti, mind a gyógyulási folyamatot.
  • Parodontológia: Az ínyszéleket tehermentesítő és visszahúzó 3D-nyomtatott útmutatók esztétikus ínykorrekciót kínálnak. A lágyszövetes nyomtatás jelenleg a kutatási fázisban van.

A 3D-nyomtatási technikák és eljárások kiváló minőségűek, nagy pontosságúak, pontosak és lényegesen olcsóbbak, mint a hagyományos kezelési lehetőségek. A fogorvosok pénzt takarítanak meg: sok asztali nyomtató 3000 és 10 000 USD között van, a fogászati ​​3D-nyomtató anyagok pedig fillérekbe kerülnek foganként. A betegek pénzt takarítanak meg a közbenső eljárások és a szállítási költségek kiküszöbölésével. A kezelés gyorsabb, jellemzően aznapi szolgáltatások.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap