A COVID-19 járvány nagymértékben befolyásolta életmódunkat az elmúlt néhány hónapban, és az orvosi és megelőző kellékek hiánya volt az egyik fő probléma világszerte a vírus további terjedésének megfékezése és elkerülése érdekében. Míg a legtöbb kormány és vállalat nem tudta biztosítani a kritikus szükségleteket a világjárvány idején, a tervezők szerte a világon online közösségeket használtak fel, hogy lehetséges terveket készítsenek és kielégítsék az emberek szükségleteit. Az additív gyártás közelmúltbeli előrehaladásának köszönhetően a 3D nyomtatókat széles körben alkalmazták a javasolt tervek gyors vészmegelőzési, diagnosztikai és kezelési eszközökként történő elkészítéséhez. A nagy egyetemek és a kulcsfontosságú 3D nyomtatógyártó cégek együttműködése lehetővé tette új, nyilvános használatra online megosztott eszközök prototípusok készítését és minőségi tesztelését. A 3D-s nyomtatott orrtamponok voltak az ilyen együttműködések egyik fő eredménye a járvány korai szakaszában. A 3D nyomtatás gyorsasága és elérhetősége ellenére az említett megközelítés egyik fő kihívása a biztonsági szabályozás hiánya és a javasolt eszközök szabványainak való megfelelés. A kormányok és hatóságok további bevonása szabványos folyamatot biztosíthat a 3D nyomtatott orvosi eszközök tervezésének és klinikai alkalmazásainak hatósági ellenőrzéséhez.

Bár ezek az erőfeszítések sem mennyiségi, sem minőségi szempontból nem feleltek meg a teljes igénynek, ez jelentős lépés volt a gyors prototípusgyártás és az additív gyártás erejének és lehetőségeinek bemutatásában. A technológia fejlődésével és a mérnöki tudományágak alkalmazásának bővülésével az orvosi iparban úgy gondolják, hogy a jövőben döntő javulás figyelhető meg a betegellátásban. A koronavírus sajnálatos terjedése és a tervezők gyors reagálása világszerte rávilágított a 3D nyomtatás fontosságára a kritikus eszközök gyors és alacsony költségű gyártásában. Az elkövetkező években lehetőség nyílik arra, hogy a kormányok és a globális társadalom nagyobb támogatást kapjon olyan gyártási megközelítések kifejlesztéséhez, amelyek képesek alacsony költséggel és rövid átfutási idővel kielégíteni a felhasználói igényeket.

Végül pedig a közelmúltbeli COVID-19 világjárvány során az egyik legfontosabb szükséglet az ellátási pontok (point-of-care eszközök) volt, és a fertőző betegségek korai felismerésének drámai hatásáról számoltak be a járványok leküzdésében. Figyelembe véve a fertőzött emberek korai felismerésének és izolálásának fontosságát, a kutatók és vállalatok széles köre világszerte új kimutatási eszközöket/protokollokat javasolt, amelyek különböző elveken alapulnak, beleértve az immunoassay-t és a molekuláris alapú megközelítéseket. A múltban több kutató mutatta be a 3D-nyomtatási technológiák alkalmazásának lehetőségét, hogy olyan point-of-care platformokat hozzanak létre, amelyek képesek szinkronizálni és együttműködni az okostelefonokkal, hogy lehetővé tegyék bizonyos betegségek észlelését a szükséges pontokon minimális képzéssel és szükségességgel. berendezések. Ezek az all-in-one point-of-care eszközök olyan felhasználóbarát észlelést tesznek lehetővé, amely a 3D nyomtatás alacsony költsége és elérhetősége miatt a fejlődő országok számára is megfelelő lenne. Tekintettel a fertőzött emberek kimutatásának szükségességére a világjárvány idején, a 3D nyomtatás kulcsfontosságú szerepet játszhat a jelenlegi és jövőbeli világjárványok esetére szolgáló gondozási eszközök gyártásában.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap