Az orvosi ipar fejlesztésének és fejlesztésének egyik módja a 3D nyomtatók használata. A 3D nyomtatás az egészségügyben lehetővé teszi az egészségügyi szakemberek számára, hogy számos módon új kezelési formát biztosítsanak a betegeknek. A 3D nyomtatást új sebészeti vágó- és fúróvezetők, protézisek kifejlesztésére, valamint csontok, szervek és erek betegspecifikus másolatainak készítésére használják.

A 3D nyomtatás ígérete sokrétű. A kereskedelmi világban gyors és olcsó prototípuskészítést tesz lehetővé. Ahol korábban egy új modell elkészítése több ezer dollárba és napba telt volna, most néhány száz dollárért egyik napról a másikra elkészíthető. Ez önmagában azt ígéri, hogy teljesen megváltoztatja a kutatás és fejlesztés (K+F) világát a mérnöki tudomány minden területén, felgyorsítva a termékfejlesztést, mivel lehetővé teszi a gyorsabb iterációt, valamint a magasabb kockázatú ötletek tesztelését. Az egészségügy az egyik olyan iparág, amely a 3D nyomtatásban a legnagyobb változtatási lehetőséget mutatja.

Az egészségügyben a 3D nyomtatásnak mindezek a dolgok hasznosak lehetnek. Egy olyan területen, amely köztudottan lassan alkalmazkodik a változásokhoz, a gyors prototípusok elkészítése lehetővé tenné az iparág számára, hogy gyorsabban teszteljen új prototípusokat. A 3D nyomtatás talán legegyedibb felhasználási módja az egyedi modell- és eszközkészítés. Jelenlegi egészségügyi rendszerünk egyik gyenge pontja, hogy egy „mindenkire való” megközelítésre kényszerülünk. A sebészeknek többnyire azonos alakú és méretű eszközöket kell használniuk a nagyon eltérő anatómiájú betegeknél. Egyes betegek anatómiája kisebb, nagyobb vagy akár akadályozott is lehet, amihez a szokásos sebészeti eszközök esetleg nem alkalmazkodnak jól. Ráadásul a nem szabványos anatómiával való találkozás a műtét közepén magas kockázatú és stresszes helyzet mind a sebész, mind a páciens számára. A 3D nyomtatás legnagyobb ígérete itt kettős. Először is, lehetővé teszi a sebész számára, hogy előre megtervezze a szokatlan anatómiát a páciens pontos anatómiai térképének 3D-s nyomtatásával, amellyel hatékonyabban tudja megtervezni a műtétet. Másodszor, a 3D nyomtatással olyan testre szabott eszközöket is létrehozhatunk, amelyeket a páciens egyedi anatómiájának megfelelően alakítottak ki.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap