A 3D nyomtatás az elmúlt évtizedben stabil növekedési pályán haladt. Bár még mindig nem éri el a globális gyártási piac 1 százalékát, a technológia felbecsülhetetlen eszköz lesz a gyártási munkafolyamatok számára.

Sok iparág alkalmazza a 3D nyomtatást a jobb termékek gyorsabb gyártása és működésük optimalizálása érdekében. Az alkalmazás mértéke azonban ágazatonként eltérő. A repülőgépipar, az orvostechnika, az autóipar, ékszeripar a technológia egyik legérettebb alkalmazói, és a 3D nyomtatás iparosodásának kulcsfontosságú hozzájárulói is.

Mivel az additív-gyártás (additive manufacturing – rövidítve: AM) speciális eszközök előfeltétele nélkül képes alkatrészeket előállítani, az összes AM-technológia indítási költségei viszonylag alacsonyabbak. Ez az AM gazdaságilag megfelelő alternatívát jelent az alacsony fogyasztású gyártáshoz, prototípusokhoz és egyedi alkatrészekhez. Ma egyre több gyártó és mérnöki cég kutatja a 3D nyomtatási technológiák által kínált előnyöket az egyedi alkatrészek tervezéséhez és gyártásához. Egyes cégek már megkezdték a sorozatgyártást AM technológiával.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap