Elképesztő és egyúttal csodálatos a 3D nyomtatás technológia világszintű elterjedése. Felmérések alapján elmondható, hogy a lakosság nagy része hallott már róla, főleg a műanyag nyomtatásról, mindenféle apró tárgy ily módon történő elkészítéséről, de tény, hogy nem gondolják tovább, hogy még mire is képes ez a technológia.

Érdemes említést tenni a Columbia Egyetem amerikai dermatológusairól, akik 3D nyomtatással próbáltak megoldást találni egy gyakori, de gyakran figyelmen kívül hagyott panaszra, a kopaszságra. Igen, nem tévedés, valóban az emberek kopaszságáról van szó. Gyógyszer megtalálása ennek a terjedő egészségi állapotnak továbbra is megfoghatatlan, részben amiatt a nehézség miatt, mert az emberi sejtek nem termelnek szőrsejteket tenyésztéskor, ellentétben az egér vagy patkány sejtjeivel.

Mivel a kopaszodás egyik lehetséges megoldása lehet a haj tenyésztése laboratóriumban az átültetés előtt, az emberi sejtek lassúságának legyőzése feloldhatja a gyógyulást. Angela Christiano (a kolumbiai Vagelos Orvosok és Sebészek Kollégiumának bőrgyógyász professzora) és munkatársai a 3D nyomtatás előnyeit vették igénybe, hogy ezt a kihívást megoldják. Ez a gyártási technika képes olyan vékony vetületet létrehozni, így a munkát nagyban megkönnyítették a 3d nyomtatási technológia újításai. A csapat bizonyos abban, hogy ez utat nyithat az új transzplantációs technikák számára, vagy új laboratóriumi környezetet teremthet a férfiak és a nők kezelésére szolgáló gyógyszerek teszteléséhez és szűréséhez.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap