A Stuttgarti Egyetem és a Robert Bosch Kórház kutatói új, 3D nyomtatott szövetplatformot fejlesztenek, amely helyettesítheti az állatkísérleteket a klinikai vizsgálatok során.

A németországi Baden-Württemberg tartomány által jóváhagyott 3,8 millió eurós projekt részeként a tudósok egy ex vivo szövetmodellt próbálnak kidolgozni a rákellenes gyógyszerek hatékonyságának tesztelésére. Egy 3D-s bionyomtató és szimulációs adatok felhasználásával a közös csapat úgy véli, hogy most már lehetséges olyan bőrszerű mikrofluidikus struktúrákat létrehozni, amelyek adott esetben a korábbinál reálisabb előrejelzéseket adnak a tumor progressziójáról.

„Ha ki tudjuk szűrni a legjobb gyógyszerjelölteket az ex vivo tenyésztési rendszerekben, jelentősen csökkenthetjük a végső preklinikai tesztekben felhasznált kísérleti állatok számát” – mondta Roland Kontermann professzor, a Stuttgarti Egyetem professzora. „Az állatkísérletek teljes helyettesítése érdekében a de-novo és az in-silico modellek nagy lehetőségeket kínálnak a jövőben.”

Bár kétségtelen a halálos betegségek, például a rák kutatásának fontossága, de csak Németországban évente körülbelül hárommillió állaton végeznek kísérleteket, a madaraktól a tehenekig, de ezeknek a vizsgálatoknak csak 13%-a vonatkozik betegségek kezelésére.

Valójában az összes német állatkísérlet 47%-át alapkutatás teszi szükségessé, míg további 18%-át oktatási, képzési vagy tenyésztési célokra használják fel. A gyakorlat ellen felhozott kegyetlenségi és megbízhatósági érvek miatt már most is jelentős mennyiségű kutatás folyik a szintetikus alternatívákkal kapcsolatban, de egyik sem járt sikerrel. Folyamatosan dolgoznak a kutatók azon, hogy az állatkísérletek ideje lejárjon és kedvezőbb technológiát tudjanak alkalmazni a jövőben.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap