A 2020.02.13-i műhelymunkán két előadást is szenteltünk a 3D nyomtatás fogászati alkalmazásainak.

Az egyiket a Dent-Art-Technik Kft. és Premet Kft. képviseletében Bozsányi Lajos, míg a másikat a Dent Art Klinik Kft. Dr. Tóka képviseletében Egresits Tamás tartotta.

Az előadók olyan cégeket képviseltek, akik itthon, sőt méltán mondhatni nemzetközi szinten is élen járnak a 3D nyomtatás fogászati alkalmazása terén, tekintettel arra, hogy a legmagasabb szintet képviselő technológiával, a titán gyártására alkalmas eszközzel is rendelkeznek.

Az eladások során bemutatásra kerültek a lehetséges alkalmazások, melyek köre egy meglehetősen széles palettát fed le, ami a polimerből készült modellektől a titánból készült egyedi tervezésű implantátumokig terjed.

Az egyedi tervezésű implantátumok készítése tekintetében bemutatásra került az implantátum készítésének teljes folyamata, mely alapvetően az alábbi részekből áll: CT felvétel készítése – az implantátum megtervezése a CT felvétel alapján 3D tervező szoftver segítségével – a 3D modell alapján az implantátum legyártása Grade 23 minőségű TiAl6V4 ötvözetből 3D nyomtatással – a nyomtatott termék utókezelése különböző eljárásokkal.

Az előadások jól szemléltették, hogy a fogászat és különösen a fogtechnika már gyakorlatilag napi szinten alkalmazza az Ipar 4.0 megoldásokat, sőt a 3D nyomtatás esetében annak egyik húzó ágazatának számít.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap