Az első sztereolitográfiai (SLA) 3D nyomtatókat több mint 30 évvel ezelőtt fejlesztették ki. Ezek a modellek, amelyek mindegyike modern asztali 3D-nyomtatóval rendelkezik, de egy ipari hűtőszekrény lábnyoma, úttörő szerepet játszott a fogászati kezelések újszerű fejlődésében, nevezetesen az átlátszó fogszabályozás terén. A korai gépekre vonatkozó szabadalmakat birtokló vállalatok azonban közel tartották ipari titkaikat, és a piacot a nagy, drága 3D nyomtatómodellekre korlátozták, amelyeket csak a legnagyobb fogászati laboratóriumok engedhettek meg maguknak.

Az elmúlt 10 évben az iparágat megváltoztatták a Formlabs és más 3D nyomtatógyártók, és a 3D nyomtatók elterjedése csökkentette a költségeket, miközben a minőséget magas szinten tartotta. A fogászati ipar legjobbjai és legfényesebbjei gyorsan elkezdték az innovációt ezzel az újonnan elérhető hatékony technológiával.

Ma már léteznek olyan 3D nyomtatók, amelyek ki tudják elégíteni az állandó koronák, inlay-k, onlay-k és furnérok iránti nagy igényeket és szigorú követelményeket. Az elmúlt öt évben a 3D-nyomtatás elterjedése és hozzáférhetősége is nőtt a fogorvosi területen, ami megnyitotta az ajtót ezen élvonalbeli anyagok különböző indikációkra történő validálása előtt.

Például a Formlabs úgy tervezte a Permanent Crown Resin-t, hogy előremozdítsa a helyreállító fogászatot. Ez a fogszínű, kerámiával töltött gyanta lehetővé teszi a 3D nyomtatást állandó egyedi koronák, inlay-k, onlay-k és héjak számára. Hozzáférhető árának és alacsony alkatrészköltségének köszönhetően bármilyen méretű fogászati ​​vállalkozás számára lehetővé teszi, hogy kiváló minőségű pótlásokat érjenek el 3D nyomtatással.

Az anyagtudomány fejlődése a fogászati ​​ipar számára a hasznosság és a sokoldalúság új szintjét kínálja. 2021-ben az anyagtudomány felemelkedését látjuk a 3D-nyomtatás és a fogászati ​​ipar kulcsfontosságú sikermotorjaként. Az új anyagok új alkalmazásokat tesznek lehetővé, az átlátszó illesztőktől a fogsorokon át a koronákig és hidakig.

Ennek a fejlődésnek a kulcsa a biokompatibilis gyanták vagy az emberi testtel biztonságosan kölcsönhatásba lépő műanyagok fejlesztése terén végzett munka. Az ISO 13485 tanúsítvánnyal rendelkező és az FDA által regisztrált létesítményekben gyártott, valamint biokompatibilitás és sterilizálási kompatibilitás szempontjából tesztelt gyanták számos innovatív alkalmazást tesznek lehetővé, lehetővé téve a megoldásorientált fogorvosok számára a klinikai eredmények javítását, a kezelések személyre szabását és a szükségtelen költségek csökkentését.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap