MEGHÍVÓ

3D NYOMTATÁS A KREATÍV IPARBAN

EFOP-5.2.2-17-2017-00014 Transznacionális Együttműködési Projekt

2020. október 28. – Győr

MŰHELYMUNKA

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00014 transznacionális együttműködési projekt keretében 2020. október 28-án a Szent István Közhasznú Alapítvány „3D nyomtatás a kreatív iparban” címmel workshopot-ot tart.

A rendezvényen a román partner, a Nutechnologies képviselője tart előadást. A gyártó cég rendelkezik kifejezetten az ékszeripar számára készített nyomtatóval, így ezek bemutatása és alkallmazásának sokszínűsége lesz a téma.

A rendezvényre tisztelettel várjuk mindazokat, akik érdeklődnek a 3D nyomtatás kreatív iparban történő alkalmazása és ezzel kapcsolatos képzések iránt.

RENDEZVÉNY IDŐPONTJA ÉS HELYSZÍNE

  • Időpont: 2020. október 28. 09:00-16:00
  • Helyszín: Győr, Csokonai u. 10.

Kérjük, hogy részvételi szándékát az iroda@matesz.org e-mail címen vagy a +36 20 9157 528-as telefonszámon jelezze!

 

KAPCSOLAT

Dr. Pásztor Zsolt

EFOP-5.2.2. projekt szakmai vezető

Mobil: +36 20 9157528

E-mail: pasztor.zsolt@premet.hu

 

SZAKMAI TÁMOGATÓK

NEMZETKÖZI PARTNEREK

BESZÁMOLÓ

A workshopra Győrben került sor, melynek házigazdája, a projekt megvalósítását szakmailag is támogató szervezet, a MATESZ (Magyar Additív Technológiai Szövetség) egyik tagja volt. A rendezvényen érdeklődő szervezetek, cégek képviselői vettek részt (a jelenléti ív szerint).

A rendezvény témája a 3D nyomtatás kreatív iparban, ezen belül is az ékszeriparban történő alkalmazásának a lehetősége volt.

A téma aktualitását az adta, hogy a Karácsony közeledtével a tagok, illetve egyéb szervezetek részéről is merült fel érdeklődés a 3D nyomtatás ajándéktárgyak, köztük ékszerek gyártására történő alkalmazása, alkalmazhatósága tekintetében.

A témáról a román partner, a Nutechnologies képviselője tartott előadást. A Nutechnologies egy olyan 3D nyomtatókat gyártó cég eszközeit forgalmazza, mely kifejezetten az ékszeripar számára is készít nyomtatókat.

A 3D nyomtatással készült ékszerek egy új irányt képviselnek az ékszerkészítésben, és ötvözik a kreativitást és az innovációt. A 3D nyomtatás alkalmazása – sok más iparághoz hasonlóan – radikális változásokat indított el az ékszeriparban, és egy új szintre emelte a kreativitás, a formai szabadság, a részletgazdagság és a pontosság fogalmát.

A 3D nyomtatás alkalmazása minden korábbi képzeletet felülmúló formavilágú ékszerek gyártását teszi lehetővé. Azok a formák, amik korábban csak képzeletben vagy a tervezőasztalon léteztek, a 3D nyomtatás segítségével mára már kézzelfoghatóvá váltak. A formai szabadságnak és az innovatív technológiának köszönhetően a 3D nyomtatással készített ékszerek a különlegességet, a modernséget képviselik.

A műhelymunka keretében részletesen ismertetésre került az ékszerek, ajándéktárgyak nyomtatásá-nak a menete, különös tekintettel az ékszeripari nyomtatók, a speciálisan erre a célra készített alapanyagok jellemzőire, valamint a gyártási folyamat kritikus pontjaira.

A rendezvény keretében bemutatásra kerültek polimer és fém nyomtatással készített tárgyak is.

A műhelymunka utolsó részében ismertetésre kerültek 3D nyomtatás, és különösen az egészségügyi 3D nyomtatás terén megjelent újdonságok, a várható trendek is. A rendezvényt a résztvevők rendkívül érdekesnek tartották és sok hasznos tapasztalattal gazdagodtak.