A Toronto Egyetem (Ontario, Kanada) kutatói arról számoltak be, hogy sikeresek voltak egy kézi bioprinterrel súlyos égési sérülések és sebek kezelése során. A kutatók egy olyan kézi bioprintert alkalmaztak, amely képes bőrszövet csíkokat és térhálós fehérjéket közvetlenül egy súlyos égési sérülésre vagy sebre nyomtani. A nyomtató bőrszövetet, térhálósított bioanyagokat és fehérjéket tartalmazó biotinta rétegeket rak le a bőr gyógyulásának és rögzítésének elősegítésére mindössze 2 perc alatt. Kevés képzést igényel az eszköz megismerése, és a csapat reméli, hogy áthidalhatják a bioprint-kutatás és a klinikai alkalmazás közötti szakadékot.

Mély bőrsebekben a szöveten keresztüli károsodás drámai módon akadályozza a helyreállítást, hatással van a felső hámrétegre, az irharétegre és a bőraljára. A jelenlegi kezelési módszer, az úgynevezett „osztott vastagságú bőr átültetése” magában foglalja az egészséges donor bőrének rögzítését a páciens felső hám- és irharétegein.

A osztott vastagságú bőr átültetéséhez sok donorbőrre van szükség, ami általában nem elérhető, a sebeket gyakran hiányosan takarják, ami lelassítja a gyógyulási folyamatot. Míg vannak már létező szöveti úton előállított bőrpótlók, még nem látják jelentős klinikai felhasználásukat. A lassú és gyakran drága nyomtatáshoz a bőrpótlók több „mosási” és inkubációs fázist igényelnek.

Közzétett munkájukban Guenther csapata kevesebb mint 8 kg súlyú eszközt épített. Görgőkön működik, hasonlóan a szalagos adagolóhoz, a nyomtatót kézzel irányítják, hogy mikrofluidikus patron segítségével fektesse le a „biotinta” csíkokat. Maga a tinta egy sor bioanyagból épül fel, szövetlemezeket tartalmaz keresztkötött struktúrákban, például alginátokba ágyazva, valamint kollagént és fibrint tartalmaz a sebgyógyulás támogatása és elősegítése érdekében.

“A bőrnyomtatónk azt ígéri, hogy a szöveteket egyedi betegekre és a seb jellemzőire szabja, egy nagyon hordozható módon” – magyarázta Navid Hakimi (Torontói Egyetem). A csapat reméli, hogy kis súlyú, gyors működésű kézi nyomtató biztosításával végül szövetnyomtatott bőrpótlók kerülhetnek kórházakba. Fontos, hogy a készülék használata is egyszerű, működéséhez kevés képzettség szükséges.

A csapat következő lépései a nyomtató által lefedhető sebterület méretének bővítése, valamint a cellák szélesebb körének in situ szállítására vonatkozó képességeinek növelése.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap