MEGHÍVÓ

3D NYOMTATÓK ÉS ALAPANYAGOK FEJLESZTÉSI TRENDJEI

EFOP-5.2.2-17-2017-00014 Transznacionális Együttműködési Projekt

2020. július 14. – Győr

MŰHELYMUNKA

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00014 transznacionális együttműködési projekt keretében a Szent István Közhasznú Alapítvány „3D nyomtatók és alapanyagok fejlesztési trendjei” címmel műhelymunkát tart.

A rendezvény célja
– a 3D nyomtatók és alapanyagok fejlesztése terén tapasztalható trendek és legújabb eredmények bemutatása;
– a 3D nyomtatókkal és alapanyagokkal szerzett eddigi tapasztalatok megosztása, elvárások megfogalmazása.

A rendezvény során különös hangsúlyt helyezünk az egészségügyben alkalmazott nyomtatókra, alapanyagokra.

A rendezvényen együttműködő partnerünk, a 3D nyomtatók, alapanyagok, szoftverek értékesítésével foglalkozó Nutechnologies szakértői adnak áttekintést az eddigi tapasztalatokról, valamint a fejlesztési irányokról.

A rendezvényre tisztelettel várjuk mindazon humán szolgáltatással foglalkozó cégek, szervezetek képviselőit, akik érdeklődnek a 3D nyomtatás egészségügyi alkalmazásának lehetőségei, feltételei, eddig elért eredményei iránt.

 

RENDEZVÉNY IDŐPONTJA ÉS HELYSZÍNE

  • Időpont: 2020. július 14. 10.00 – 16.00
  • Helyszín: Dent-Art-Technik Kft, 9024 Győr, Csokonai utca 10.

Kérjük, hogy részvételi szándékát az iroda@matesz.org e-mail címen vagy a +36 20 9157 528-as telefonszámon jelezze!

 

KAPCSOLAT

Dr. Pásztor Zsolt

EFOP-5.2.2. projekt szakmai vezető

Mobil: +36 20 9157528

E-mail: pasztor.zsolt@premet.hu

 

SZAKMAI TÁMOGATÓK

NEMZETKÖZI PARTNEREK

BESZÁMOLÓ

A műhelymunkára Győrben került sor, melynek házigazdája, a projekt megvalósítását szakmailag is támogató szervezet, a Mediklaszter egyik tagja volt. A rendezvényen a kedvezményezett Szent István Közhasznú Alapítvány, a román partner képviselői, valamint érdeklődő szervezetek (elsősorban a Mediklaszter és a MATESZ), cégek képviselői vettek részt (a jelenléti ív szerint).

A rendezvény fő témája a “3D nyomtatók és alapanyagok fejlesztési trendjeinek a megismerése, áttekintése” volt.

A 3D nyomtatás terén soha nem látott dinamikus fejlődés tapasztalható az eszközök (3D nyomtatók) és alapanyagok terén. Szinte hetente jelennek meg új nyomtatók, valamint új alapanyagok, amik jelentős mértékben segítik elő a 3D nyomtatás minél szélesebb körben történő alkalmazását, alkalmazhatóságát.

A 3D nyomtatás egyik kiemelt területe az egészségügy, azon belül pedig a fogászat. Ezen szektorok jelentőségét jól jellemzi, hogy a gyártók ezekre specializált gépeket és alapanyagokat fejlesztenek ki. Utóbbi terén is kiemelendőek a biokompatibilis anyagok.

A fejlesztések eredményeként a nyomtatók egyben gyorsabbak és költséghatékonyabbak.

A résztvevők jellemzően ezekben a szektorokban tevékenykednek, ezért számukra kiemelten fontos, hogy a gépek és alapanyagok fejlődési, fejlesztési trendjeivel „naprakészek” legyenek.
A román külföldi partner (Nutechnologies) részben gépek és alapanyagok értékesítésével is foglalkozik, és jellemzően gyártói képviseletet is ellátnak. Ebből következően nem csak a jelenlegi helyzettel, de a várható trendekkel és fejlesztésekkel kapcsolatban rendelkeznek információval.

A műhelymunka keretében sor került a 3D nyomtatók és alapanyagok fejlesztése terén tapasztalható trendek és legújabb eredmények, köztük néhány kulisszatitok bemutatására.

Ezt követően a résztvevők megosztották egymással a 3D nyomtatókkal és alapanyagokkal szerzett eddigi tapasztalataikat, megvitatták azok alkalmazásának, alkalmazhatóságának lehetőségeit, előnyeit, hátrányait.

A műhelymunkán elhangzottak alapján megállapítható, hogy az elkövetkező években várhatóan tovább növekszik a 3D nyomtatás térhódítása.

A résztvevők néhány elvárást is megfogalmaztak a partnerek, mint gyártói képviselők felé, melyek reményeik szerint a későbbi fejlesztések során figyelembe vételre kerülnek.

A műhelymunka egyben lehetőséget adott a nemzetközi kapcsolatok építésére, elmélyítésére is.