MEGHÍVÓ

3D NYOMTATÁS A KREATÍV IPARBAN

EFOP-5.2.2-17-2017-00014 Transznacionális Együttműködési Projekt

2020. október 19. – Pécs

Disszemináció keretében szakmai tapasztalatok megosztása hazai szakemberek körében

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00014 transznacionális együttműködési projekt keretében 2020. október 19-én a Szent István Közhasznú Alapítvány „3D nyomtatás a kreatív iparban” címmel workshopotot tart.

A rendezvény célja a 3D nyomtatás kreatív iparban történő alkalmazhatóságának bemutatása, a külföldi és hazai jó gyakorlatok megismerése.

A disszeminációs rendezvényre Pécsett kerül sor, melynek a Hunor Beatrix kesztyű gyártó cég ad otthont. A rendezvényen a Szent István Közhasznú Alapítvány, valamint a cég képviselői vesznek részt (a jelenléti ív szerint).

A rendezvényen a téma a 3D nyomtatás alkalmazásának/alkalmazhatóságának a kérdése lesz az ortopéd kesztyűk és általában a kesztyűk készítése során.

A rendezvényre tisztelettel várjuk mindazokat, akik érdeklődnek a 3D nyomtatás kreatív iparban történő alkalmazása és ezzel kapcsolatos képzések iránt.

RENDEZVÉNY IDŐPONTJA ÉS HELYSZÍNE

  • Időpont: 2020. október 19. 10.00 – 13.00
  • Helyszín: Hunor Beatrix Ltd. 7627 Pécs, Engel János u. 11/a.

Kérjük, hogy részvételi szándékát az iroda@matesz.org e-mail címen, az esemény Facebook oldalán vagy a +36 20 9157 528-as telefonszámon jelezze!

KAPCSOLAT

Dr. Pásztor Zsolt

EFOP-5.2.2. projekt szakmai vezető

Mobil: +36 20 9157528

E-mail: pasztor.zsolt@premet.hu

 

SZAKMAI TÁMOGATÓK

NEMZETKÖZI PARTNEREK

BESZÁMOLÓ

A disszeminációs rendezvényre Pécsett került sor, melynek a Hunor Beatrix kesztyű gyártó cég adott otthont. A rendezvényen a Szent István Közhasznú Alapítvány, valamint a cég képviselői vettek részt (a jelenléti ív szerint).

A rendezvény alapvetően a 3D nyomtatás kesztyű gyártás terén történő alkalmazásának két potenciális területéhez kapcsolódott:

  • ortopéd kesztyűk készítése
  • egyedi gyártású kesztyűk készítése.

A két terület közös jellemzője, hogy a kesztyűk testre szabottan kell elkészíteni. Az egyedi készítés egyik sarkalatos pontja a majdani viselő kézméretének minél pontosabb meghatározása. Minél pontosabban kerül meghatározásra a méret, annál kevesebb próbára van szükség a gyártás során, és így gyorsabban készíthető el a végleges darab. Tekintettel arra, hogy a kesztyűk végleges viselője akár több száz, de akár több ezer kilométerre is található, ezért a próba elvégzése a kesztyű aktuális változatát postán szokták elküldeni a próbára, amit aztán jellemzően postán is küldenek vissza a gyárba. A félkész darabok, adott esetben többszöri „utaztatása” jelentős mértékben megnövelheti a gyártás időtartamát és költségét is.

A rendezvényen áttekintésre került a 3D nyomtatás munkafolyamata (szkennelés, tervezés, gyártás), valamint a 3D nyomtatás potenciális alkalmazásának a lehetősége.

A rendezvényen ismertetésre kerültek a különböző nyomtatási technológiák, valamint illusztrálásként bemutatásra kerültek az egyes technológiákkal gyártott próbadarabok, termékek is. Ez a résztvevők számára azért is érdekes volt, mert így maguk is megtekinthették a különböző technológiákkal gyártott termékeket, és megvizsgálhatták a termékek minőségét, érzékelhették az egyes termékek minősége közötti különbségeket.

Ez hasznos tapasztalatot nyújtott a számukra, különösen annak a fényében, hogy az egyes technológiákat alkalmazó eszközök ára között lényeges különbségek vannak, és használatuk is eltérő felkészültséget igényel.

A rendezvényen az alapítvány képviselői érdekes alkalmazási lehetőséggel találkoztak és hasznos tapasztalatokat szereztek.

A rendezvény megerősítette, hogy a 3D nyomtatás egy olyan technológia, mely potenciálisan minden iparágban alkalmazható.