MEGHÍVÓ

3D nyomtatott termékek tulajdonságai, antimikrobiális adalékok polimer termékekhez

EFOP-5.2.2-17-2017-00014 Transznacionális Együttműködési Projekt

2021. szeptember 9. – Wiener Neustadt, Austria – CEST Gmbh.

TANULMÁNYÚT

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00014 transznacionális együttműködési projekt keretében a Szent István Közhasznú Alapítvány 2021. szeptember 9-én tanulmányutat szervez az osztrák partnerünk egyik tagjánál, a CEST-nél.

A CEST az osztrák elektrokémiai, korróziós és felületi technológiai kompetenciaközpont. A központ az osztrák COMET egyik alkalmazott központú kutatási központja az ipar számára és az ipar számára, és a korrózió, a funkcionális felületek és az elektrokémia energiatechnikai alkalmazások, (bio) szenzorok technológiájának és gyártásának felületeivel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

A CEST célja, hogy a laboratóriumból a legmagasabb szintű kutatást az iparba vigye, és ezáltal jelentősen javítsa üzleti partnerei versenyképességét Ausztriában és Európában.

Az esemény célja a 3D nyomtatott termékek tulajdonságai, valamint a polimer termékekhez adott antimikrobiális adalékok megvitatása.

RENDEZVÉNY IDŐPONTJA ÉS HELYSZÍNE

  • Időpont: 2021. szeptember 9. 11:00-16:00
  • Helyszín: CEST székház, Wiener Neustadt, Austria

Kérjük, hogy részvételi szándékát az iroda@matesz.org e-mail címen vagy a +36 20 9157 528-as telefonszámon jelezze!

 

KAPCSOLAT

Dr. Pásztor Zsolt

EFOP-5.2.2. projekt szakmai vezető

Mobil: +36 20 9157528

E-mail: pasztor.zsolt@premet.hu

 

SZAKMAI TÁMOGATÓK

NEMZETKÖZI PARTNEREK

Implant3D - Slovenia

BESZÁMOLÓ

A tanulmányútra az osztrák partner egyik tagvállalatánál, a CEST-nél került sor.

A projekt megvalósítása során több alkalommal is felmerült a 3D nyomtatással készített fém termékek jellemzőinek, valamint azok ismeretének a fontossága.

A tanulmányútra egy olyan intézményben került sor, ahol intenzíven foglalkoznak a fém, és különösen a titán termékek jellemzőinek a meghatározásával. Ebből következően alapos rálátással és ismeretekkel rendelkeznek a 3D nyomtatással gyártott titán termékek tulajdonságai, valamint a tulajdonságok javításának lehetséges módjai terén. Ezen túl a szervezet foglalkozik a titán termékek elektrokémiai felületkezelésével is, mely bizonyos esetekben a gyártási folyamat részét képezi, képezheti.

A tanulmányút első részében a CEST képviselői áttekintést adtak a fém, és különösen a titán termékek vizsgálata során alkalmazott mérési módszerekről, az egyes jellemzők jelentőségéről. Ezt követően bemutatták a különböző mérések elvégzéséhez alkalmazott eszközöket, berendezéseket.

A tanulmányút második részében megtekintettük az általuk alkalmazott felületkezelési eljárásokat, illetve áttekintettük azok alkalmazási lehetőségeit.

A tanulmányút harmadik részében áttekintettük a 3D nyomtatás gyártási folyamatának lépéseit, valamint azokat a technológiákat, melyekkel a termékek tulajdonságai módosíthatók, kedvezőbb tehetők.

Az intézmény tevékenységéből adódóan a CEST képviselői rendkívül jó áttekintéssel, és alapos ismeretekkel rendelkeznek ezeket illetően. Ezzel összhangban a résztvevők számos hasznos információt, ötletet, javaslatot kaptak a tanulmányút során.