MEGHÍVÓ

3D NYOMTATÁS FOGÁSZATI ALKALMAZÁSA

EFOP-5.2.2-17-2017-00014 Transznacionális Együttműködési Projekt

2020. október 22. – Győr

Disszemináció keretében szakmai tapasztalatok megosztása hazai szakemberek körében

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00014 transznacionális együttműködési projekt keretében 2020. október 22-én a Szent István Közhasznú Alapítvány „3D nyomtatás regeneratív medicinában, valamint fogászatban történő alkalmazása” címmel disszemináció keretében programot tart.

A rendezvényen a résztvevők a bionyomtatással kapcsolatos információikat, jövőbeli alkalmazásával kapcsolatos véleményeiket, elképzeléseiket osztják meg egymással. 

A program során a résztvevők elméleti áttekintést kapnak a digitális munkafolyamat elemeiről, majd megtekintik a digitális folyamatok során alkalmazott eszközök, szoftverek működését, és betekinthetnek a velük gyártott termékek körébe.

RENDEZVÉNY IDŐPONTJA ÉS HELYSZÍNE

  • Időpont: 2020. október 22. 09:00-16:00
  • Helyszín: Győr, Eőrsy Péter u. 17.

Kérjük, hogy részvételi szándékát az iroda@matesz.org e-mail címen vagy a +36 20 9157 528-as telefonszámon jelezze!

 

KAPCSOLAT

Dr. Pásztor Zsolt

EFOP-5.2.2. projekt szakmai vezető

Mobil: +36 20 9157528

E-mail: pasztor.zsolt@premet.hu

 

SZAKMAI TÁMOGATÓK

NEMZETKÖZI PARTNEREK

BESZÁMOLÓ

A disszeminációs rendezvényre Győrben került sor, melynek házigazdája, a projekt megvalósítását szakmailag is támogató szervezet, a Mediklaszter egyik tagja, egy fogtechnikai labor, a Dent-Art-Technik Kft. volt. A rendezvényen érdeklődő szervezetek, cégek képviselői vettek részt (a jelenléti ív szerint).

A rendezvény témája a 3D nyomtatás regeneratív medicinában, valamint fogászatban történő alkalmazása volt.

A regeneratív medicinában a jövőben jelentős szerepet tölthet be a szövet, valamint a szerv nyomtatás. A rendezvény keretében a résztvevők a bionyomtatással kapcsolatos információikat, jövőbeli alkalmazásával kapcsolatos véleményeiket, elképzeléseiket osztották meg egymással.

A fogászat, azon belül a fogtechnika is, jelentős átalakuláson megy keresztül, és a hagyományos fogászatot rohamléptekkel váltja fel a digitális fogászat. Ebben jelentős szerepet játszik a 3D nyomtatás, sőt mára gyakorlatilag a 3D nyomtatás a digitális fogászat terjedésének egyik motorjává vált. A fogászatról, annak jelentőségéről pedig gyakorlatilag ugyanez mondható el a 3D nyomtatáson belül, azaz a 3D nyomtatás egyik húzóágazata.

A házigazda szervezet laborjában gyakorlatilag a digitális munkafolyamat mindegyik lépése megtalálható. A résztvevők elméleti áttekintést kaptak a digitális munkafolyamat egyes elemeiről. Ezt követően megtekintették a digitális folyamat során alkalmazott eszközök, szoftverek, különösen a fém és polimer 3D nyomtatók működését, a velük gyártott, illetve gyártható termékek körét.

Végül az eszközök alkalmazásával, alkalmazhatóságával kapcsolatos tapasztalatok kerültek ismertetésre, illetve megvitatásra.

Ezt követően a digitális fogászat alkalmazásának a feltételeit beszélték át, illetve vitatták meg a résztvevők.