MEGHÍVÓ

3D nyomtatás fogászati alkalmazási lehetőségei

EFOP-5.2.2-17-2017-00014 Transznacionális Együttműködési Projekt

2022. január 14. – Székelyudvarhely, Románia

Tanulmányút

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00014 transznacionális együttműködési projekt keretében a Szent István Közhasznú Alapítvány tanulmányutat szervez a 3D nyomtatással dolgozó Simo’s Dental laboratóriumába, Székelyudvarhelyre.

A látogatás célja:

  • 3D nyomtatással, különösen a fém 3D nyomtatással kapcsolatos tapasztalatok, jó gyakorlatok feltérképezése,
  • MDR szabályozás megismerése Romániában.

A tanulmányúton a partner bemutatja eszközeit, szoftvereit és gyártási folyamatot.

RENDEZVÉNY IDŐPONTJA ÉS HELYSZÍNE

  • Időpont: 2022. január 14.
  • Helyszín: Székelyudvarhely, Románia

Kérjük, hogy részvételi szándékát az iroda@matesz.org e-mail címen vagy a +36 20 9157 528-as telefonszámon jelezze!

 

KAPCSOLAT

Dr. Pásztor Zsolt

EFOP-5.2.2. projekt szakmai vezető

Mobil: +36 20 9157528

E-mail: pasztor.zsolt@premet.hu

 

SZAKMAI TÁMOGATÓK

NEMZETKÖZI PARTNEREK

BESZÁMOLÓ

A tanulmányútra Székelyudvarhelyen, egy 3D nyomtatással dolgozó fogtechnikai laboratóriumban (Simó’s Dental) került sor.

A meglátogatott cég a román külföldi partner cég egyik ügyfele, aki Romániában az elsők között kezdte el alkalmazni a fém 3D nyomtatást, és azóta jelentős tapasztalatokat szerzett a fém 3D nyomtatás fogászati alkalmazása terén.

A látogatás célja a 3D nyomtatással, különösen a fém 3D nyomtatással kapcsolatos tapasztalatok, jó gyakorlatok feltérképezése, valamint az MDR szabályozás bevezetésével kapcsolatos román gyakorlat megismerése volt.

A tanulmányúton a házigazda cég bemutatta az általuk alkalmazott eszközöket, szoftvereket. A résztvevők áttekintették a házigazda által alkalmazott gyártási folyamatot, melynek kiemelt eleme a minőségbiztosítás.

A 3D nyomtatással készített termékek egyik fontos kérdése a gyártás reprodukálhatósága, melyre az egyik legnagyobb hatást a porhasználat menedzselése gyakorolja. A résztvevők egyeztették egymással az e téren szerzett gyakorlatukat, illetve tapasztalataikat.

A termékek minőségét befolyásoló másik fontos tényező a nyomtatást követően végzett hőkezelés. A résztvevők áttekintették a hőkezelés során alkalmazott protokollokat, valamint megosztották egymással tapasztalataikat, jó gyakorlataikat.

Egyes termékek esetén különösen nagy jelentősége van a felületkezelésnek, melyek kapcsolatos gyakorlatukat szintén áttekintették a résztvevők.

Az egészségipar egészére, így értelemszerűen a fogászatra is, jelentős hatást gyakorol az ún. MDR szabályozás. Tekintettel arra, hogy a jogszabály bevezetése kapcsán még számos nyitott kérdés van, ezért a hazai résztvevők kifejezetten kíváncsiak voltak arra, hogy a román cégek hogyan állnak ezen a téren, illetve Romániában hogyan értelmezik a jogszabály egyes részeit, illetve hogyan tervezik biztosítani az annak való megfelelést.

A tanulmányúton a résztvevők számos, a termékek gyártásával kapcsolatos specifikus kérdést tekintettek át, jó gyakorlatot gyűjtöttek össze.

A tanulmányút rendkívül érdekes és hasznos volt a résztvevők számára, mely az ismeretszerzésen túl a nemzetközi kapcsolatok fejlesztéséhez, erősítéséhez is hozzájárult.