MEGHÍVÓ

FÉM 3D NYOMTATÁS ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI A FOGÁSZATBAN – IMPLANTÁTUMGYÁRTÁS

EFOP-5.2.2-17-2017-00014 Transznacionális Együttműködési Projekt

2022. február 15. – Győr

TANULMÁNYÚT

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00014 transznacionális együttműködési projekt keretében a Szent István Közhasznú Alapítvány tanulmányutat szervez 2022. február 15-én Győrben, a 3D nyomtatással történő gyártást végző Premet Kft. és Dent-Art-Technik Kft. székhelyén.

A tanulmányúton az alapítvány, illetve a cégek képviselői mellett a Magyar Digitális Fogászat Egyesület képviselő, valamint egy külföldi partner vesz részt.

A tanulmányút célja

  • a titán 3D nyomtatás, valamint
  • a titánból készülő egyedi fogászati implantátumok gyártási folyamatának 

megismerése, megtekintése.

A résztvevők áttekintést kapnak az egyedi gyártást lehetővé tevő fém 3D nyomtatási technológiáról, valamint lépéseiről.

RENDEZVÉNY IDŐPONTJA ÉS HELYSZÍNE

  • Időpont: 2022. február 15.
  • Helyszín: Győr

Kérjük, hogy részvételi szándékát az iroda@matesz.org e-mail címen vagy a +36 20 9157 528-as telefonszámon jelezze!

 

KAPCSOLAT

Dr. Pásztor Zsolt

EFOP-5.2.2. projekt szakmai vezető

Mobil: +36 20 9157528

E-mail: pasztor.zsolt@premet.hu

 

SZAKMAI TÁMOGATÓK

NEMZETKÖZI PARTNEREK

BESZÁMOLÓ

A tanulmányútra Győrben, az orvosi eszközök 3D nyomtatással történő gyártását végző PREMET Kft. és Dent-Art-Technik Kft. helyszínén került sor.

A tanulmányúton az alapítvány, illetve a cégek képviselőin túl a Magyar Digitális Fogászat Egyesület képviselői, valamint az egyik külföldi partner képviselője vett részt.

A 3D nyomtatás a digitális fogászati folyamat egyik, a digitális képalkotást és tervezést követő eleme. A fogászat az egyik olyan szektor, ahol teljes mértékben egyedi, testre szabott termékeket kell gyártani.

Napjainkra a technológia fejlődése egy olyan szintet ér el, mely lehetővé teszi olyan termékek – elsősorban egyedi implantátumok – gyártását is, melyek új kezelések, megoldások alkalmazását teszik lehetővé.

A tanulmányút célja a titán 3D nyomtatás, valamint a titánból készülő egyedi fogászati implantátumok gyártási folyamatának megismerése, megtekintése volt.

Ezzel összhangban a tanulmányút résztvevői áttekintést kaptak az egyedi gyártást lehetővé tevő fém 3D nyomtatási technológiáról, valamint a gyártási folyamat egyes lépéseiről. Ezt követően megtekintették a titán 3D nyomtató működését, valamint a gyártási folyamat nyomtatást követő – fizikai – lépéseit is.

A digitális folyamat egyik fontos, sőt kritikus eleme a digitális képalkotás és a digitális tervezés között elhelyezkedő fájl konvertálás, mivel az így kapott fájl képezi a tervezés alapját. Fontossága miatt a résztvevők megtekintették az alkalmazott szoftvereket, valamint egyeztették a képalkotás, a digitális képfeldolgozás és tervezés legfontosabb folyamatát, kritikus lépéseit.

Ezt egy termékbemutató követett, mely során a résztvevők különböző, 3D nyomtatással gyártott implantátumot tekintettek meg.

A bemutatót követő beszélgetés során a külföldi szakértő a külföldi gyakorlatot, tapasztalatokat, valamint trendeket osztatta meg a résztvevőkkel.

A tanulmányút lehetővé tette a résztvevők számára hazai és nemzetközi trendek, jó gyakorlatok megismerését, valamint nemzetközi kapcsolatok építését is. A tanulmányút végén a résztvevők egyeztettek a további együttműködés lehetőségeiről.