MEGHÍVÓ

A NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉS KERETÉBEN KOMPETENCIAFEJLESZTÉS

EFOP-5.2.2-17-2017-00014 Transznacionális Együttműködési Projekt

2020. február 19. CEST – Wiener Neustadt, Ausztria

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00014 transznacionális együttműködési projekt keretében a Szent István Közhasznú Alapítvány kompetencia fejlesztést tervez osztrák partnerünk egyik tagjánál, a CEST-nél.

A CEST az osztrák elektrokémiai, korróziós és felületi technológiai kompetenciaközpont. A központ az osztrák COMET egyik alkalmazott központú kutatási központja az ipar számára és az ipar számára, és a korrózió, a funkcionális felületek és az elektrokémia energiatechnikai alkalmazások, (bio) szenzorok technológiájának és gyártásának felületeivel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

A CEST célja, hogy a laboratóriumból a legmagasabb szintű kutatást az iparba vigye, és ezáltal jelentősen javítsa üzleti partnerei versenyképességét Ausztriában és Európában.

Az esemény célja a 3D nyomtatással gyártott termékek egyik fontos műveleti lépésével, a felületkezeléssel kapcsolatos legújabb eredmények ismertetése, az ezzel kapcsolatos kompetenciák fejlesztése.

RENDEZVÉNY IDŐPONTJA ÉS HELYSZÍNE

  • Időpont: 2020. február 19.
  • Helyszín: Wiener Neustadt, Ausztria

Kérjük, hogy részvételi szándékát az iroda@matesz.org e-mail címen vagy a +36 20 9157 528-as telefonszámon jelezze!

 

KAPCSOLAT

Dr. Pásztor Zsolt

EFOP-5.2.2. projekt szakmai vezető

Mobil: +36 20 9157528

E-mail: pasztor.zsolt@premet.hu

 

SZAKMAI TÁMOGATÓK

Magyar Additív Technológiai Szövetség

NEMZETKÖZI PARTNEREK

BESZÁMOLÓ

Az eseményre az osztrák partner egyik tagvállalatánál, a CEST Intézetben került sor, Wiener Neustadtban. A rendezvényen a CEST képviselőin túl az Alapítvány képviselője vett részt, aki – mint a munkacsoport vezetője – egyben a Mediklaszter „3D nyomtatás az egészségiparban” munkacsoportját is képviselte (a jelenléti ív szerint). Az esemény megtartását a győri műhelymunka inspirálta, melyen a CEST képviselője előadást is tartott.

A rendezvény a 3D nyomtatással készített fém termékek felületkezeléséről szólt.

Az egészségügyben – és különösen az implantológia területén – alkalmazott fém termékek felületével kapcsolatban nem csak esztétikai, de funkcionális elvárások is vannak. Ilyen például az ún. osszeointegráció elősegítése, vagy a baktériumok megtapadásának megakadályozása.

A fémek felületének tulajdonságai felületkezeléssel módosíthatók, illetve alakíthatók. Ezek az eljárások a hagyományos eljárással készített fémek esetén már többé – kevésbé jól kidolgozottak, azonban a 3D nyomtatással készített fémek – pl. titán esetén – további fejlesztést, adaptációt igényelnek.

A CEST a 3D nyomtatással készített fémek felületének kezelése terén többféle fejlesztést is végzett. Az esemény célja a releváns fejlesztések, illetve azok eddigi eredményeinek bemutatása volt.

Ezzel összhangban a CEST képviselői áttekintést adtak az elmúlt évek releváns fejlesztéseiről, valamint bemutatták azon eszközöket, melyeken a fejlesztéseket végezték. Kifejezetten érdekesek voltak a kémiai és elektrokémiai fejlesztések.

Ezt követően a résztvevők megbeszélték a fejlesztések használhatóságának, gyakorlati alkalmazásának potenciális területeit.

A bemutatott eredmények a 3D nyomtatott termékek tekintetében kifejezetten relevánsak voltak, erre való tekintettel a résztvevők megkezdték egy hazai esemény előkészítését is.