MEGHÍVÓ

FÉM 3D NYOMTATÁS ALKALMAZÁSA A FOGÁSZAT TERÉN

EFOP-5.2.2-17-2017-00014 Transznacionális Együttműködési Projekt

2022. február 14. – ONLINE

MŰHELYMUNKA

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00014 transznacionális együttműködési projekt keretében a Szent István Közhasznú Alapítvány 2022. február 14-én „Fém 3D nyomtatás alkalmazása a fogászat terén” címmel workshopot-ot tart.

A koronavírus járvány miatt a műhelymunkára ONLINE kerül sor, melyen a hazai szakértők mellett a szlovák partner is résztvevő lesz.

Műhelymunka témái a következők:

  • a 3D nyomtatás fogászati alkalmazásával kapcsolatos szlovák tapasztalatokról, valamint
  • az MDR szabályozás alkalmazásával, az annak történő megfeleléssel kapcsolatos szlovákiai tapasztalatokról.

A rendezvényre tisztelettel várjuk mindazon cégek, szervezetek képviselőit, akik érdeklődnek a 3D nyomtatás fogászati alkalmazásának lehetőségei iránt.

RENDEZVÉNY IDŐPONTJA ÉS HELYSZÍNE

  • Időpont: 2022. február 14.
  • Helyszín: ONLINE

Kérjük, hogy részvételi szándékát az iroda@matesz.org e-mail címen vagy a +36 20 9157 528-as telefonszámon jelezze!

 

KAPCSOLAT

Dr. Pásztor Zsolt

EFOP-5.2.2. projekt szakmai vezető

Mobil: +36 20 9157528

E-mail: pasztor.zsolt@premet.hu

 

SZAKMAI TÁMOGATÓK

NEMZETKÖZI PARTNEREK

BESZÁMOLÓ

A koronavírus járvány miatt a műhelymunkára online került sor, melyen hazai szakértőkön túl a szlovák partner képviselője vett részt.

A műhelymunka keretében a résztvevők több témát is érintettek, melynek során a külföldi szakértő áttekintést nyújtott

  • a 3D nyomtatás fogászati alkalmazásával kapcsolatos szlovák tapasztalatokról, valamint
  • az MDR szabályozás alkalmazásával, az annak történő megfeleléssel kapcsolatos szlovákiai tapasztalatokról.

Az első téma tekintetében jelezte, hogy egyre nagyobb mértéket ér el az országban a digitális fogászat, valamint a 3D nyomtatás ismertsége, és így alkalmazása is. Az alkalmazás alapvetően két területet érint: láthatatlan fogszabályozók és fém vázak gyártása. A 3D nyomtatást illetően a fogtechnikai laborok és az orvosok visszajelzései pozitívak. Ugyanakkor kiemelte a megfelelő tájékoztatás, különösen termék bemutatók szükségességét és szerepét. A témát illetően számos tapasztalatot, és jó gyakorlatot is megosztott a résztvevőkkel.

A második témát illetően áttekintést nyújtott az MDR szabályozás bevezetésével és alkalmazásával kapcsolatos jelenlegi helyzetről. Az áttekintés fókuszában a 3D nyomtatásra, mint technológiára, valamint a 3D nyomtatással készített termékekre vonatkozó sajátosságok álltak. Az elmondottakból megállapítható volt, hogy a szabályozásnak történő megfelelés módját illetően – Magyarországhoz hasonlóan – Szlovákiában is számos nyitott kérdés van még. Ezek mielőbbi megválaszolása azért is szükséges, mert a válaszok jelentős hatással lehetnek a 3D nyomtatás egészségipari alkalmazására. A válaszok nagymértékben befolyásolhatják a gyártók által elvégzendő feladatok jellegét, költségét, ezáltal az ezeket teljesíteni képes piaci szereplők számát, és végső soron a termékek árát is.

A műhelymunka során a hazai résztvevők hasznos nemzetközi ismereteket, tapasztalatokat szereztek, melyeket a projekt – most már leginkább fenntartási szakaszában – meg tudnak osztani a hazai szereplőkkel is.