MEGHÍVÓ

3D NYOMTATÁS ORVOSI ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI

EFOP-5.2.2-17-2017-00014 Transznacionális Együttműködési Projekt

2020. augusztus 14. – Miskolc

MŰHELYMUNKA

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00014 transznacionális együttműködési projekt keretében 2020. augusztus 14-én a Szent István Közhasznú Alapítvány „3D nyomtatás az egészségiparban” címmel workshopot-ot tart.

A rendezvény célja a 3D nyomtatás orvosi és fogorvosi alkalmazásának lehetőségeinek áttekintése, megbeszélése.

A rendezvényen a téma hazai és nemzetközi szakértői adnak áttekintést a 3D nyomtatás egészségipari alkalmazásáról, gyártásával kapcsolatos elvárásokról, lehetőségekről, valamint a 3D nyomtatás koronavírus-járvány elleni védekezésben betöltött szerepről.

A rendezvényre tisztelettel várjuk mindazon humán szolgáltatással foglalkozó cégek, szervezetek képviselőit, akik érdeklődnek a 3D nyomtatás egészségügyi alkalmazásának lehetőségei, feltételei, eddig elért eredményei iránt.

RENDEZVÉNY IDŐPONTJA ÉS HELYSZÍNE

  • Időpont: 2020. augusztus 14. 10:00-14:00
  • Helyszín: MTA MAB Székház, 3530 Miskolc, Erzsébet tér 3.

Kérjük, hogy részvételi szándékát az iroda@matesz.org e-mail címen vagy a +36 20 9157 528-as telefonszámon jelezze!

 

KAPCSOLAT

Dr. Pásztor Zsolt

EFOP-5.2.2. projekt szakmai vezető

Mobil: +36 20 9157528

E-mail: pasztor.zsolt@premet.hu

 

SZAKMAI TÁMOGATÓK

NEMZETKÖZI PARTNEREK

BESZÁMOLÓ

A műhelymunkára Miskolcon került sor, melyen a kedvezményezett Szent István Közhasznú Alapítvány, a szlovák partner képviselője, valamint érdeklődő szervezetek, cégek képviselői vettek részt (a jelenléti ív szerint). A rendezvény házigazdája a Mediklaszter egyik miskolci tagja volt, mely tagja a klaszter „3D nyomtatás az egészségiparban” munkacsoportjának is.

A műhelymunka keretében a résztvevők a 3D nyomtatás orvosi és fogorvosi alkalmazásának lehetőségeit tekintették át, illetve beszélték meg. Az alkalmazási lehetőségek illusztrálását, érthetőségének elősegítését prezentációk segítették.

Az előadások széles palettát fedtek le, jól kiegészítették egymást, és jó alapul szolgáltak a lehetőségek áttekintéséhez, egyeztetéséhez. Különös érdeklődésre tartott számot a szlovák partner előadása, melyben néhány olyan eset, jó gyakorlat került bemutatásra, mely nemzetközi szinten is kiemelkedőnek számít.

Tekintettel arra, hogy mindenkit érintett, a résztvevők részletesen megvitatták az orvosi eszközök 3D nyomtatással történő gyártásával kapcsolatos elvárásokat, lehetőségeket. A szlovák partner ezen a területen is számos hasznos információt osztott meg a résztvevőkkel.

A rendezvényen szó volt még a 3D nyomtatás orvosi alkalmazásának néhány ígéretes irányáról, mint pl. a szövetek és szervek nyomtatása. A résztvevők megosztották egymással a 3D nyomtatók, az alapanyagok és a szoftverek kapcsán szerzett tapasztalataikat, valamint áttekintették a várható trendeket.

A rendezvényen – relevanciája miatt – szintén szó esett a 3D nyomtatás koronavírus-járvány alatt a termékgyártásban, valamint a járvány elleni védekezésben betöltött szerepéről, jelentőségéről.

A rendezvény zárásaként meglátogattuk az egyik miskolci résztvevő, egy fogtechnikai cég laborját, ahol már napi szinten alkalmazzák a fém 3D nyomtatást is.

A tanulmányút egyben lehetőséget adott a nemzetközi kapcsolatok építésére, elmélyítésére is.