MEGHÍVÓ

3D NYOMTATÁS ALKALMAZÁSA AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

EFOP-5.2.2-17-2017-00014 Transznacionális Együttműködési Projekt

2021. január 27. – Győr

MŰHELYMUNKA

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00014 transznacionális együttműködési projekt keretében 2021. január 27-én a Szent István Közhasznú Alapítvány „3D nyomtatás az egészségiparban” címmel workshopot-ot tart.

A program első részében a 3D nyomtatók forgalmazásával foglalkozó román partner képviselője ismerteti a 3D nyomtatás fogászati és orvosi terén megjelent újdonságokat.

A program második szakaszában a fém, azon belül a titán és kobalt-króm termékek felületkezelése kerül bemutatásra.

A rendezvényre tisztelettel várjuk mindazon szervezetek képviselőit, akik érdeklődnek a 3D nyomtatás egészségügyi alkalmazása iránt.

RENDEZVÉNY IDŐPONTJA ÉS HELYSZÍNE

  • Időpont: 2021. január 27. 09:00-16:00
  • Helyszín: Győr, Csokonai u. 10.

Kérjük, hogy részvételi szándékát az iroda@matesz.org e-mail címen vagy a +36 20 9157 528-as telefonszámon jelezze!

 

KAPCSOLAT

Dr. Pásztor Zsolt

EFOP-5.2.2. projekt szakmai vezető

Mobil: +36 20 9157528

E-mail: pasztor.zsolt@premet.hu

 

SZAKMAI TÁMOGATÓK

NEMZETKÖZI PARTNEREK

BESZÁMOLÓ

A workshopra Győrben került sor, melynek házigazdája, a projekt megvalósítását szakmailag is támogató szervezet, a MATESZ (Magyar Additív Technológiai Szövetség) egyik tagja volt. A rendezvényen érdeklődő szervezetek, cégek képviselői vettek részt (a jelenléti ív szerint).

A rendezvénynek két fő témája volt:

  • az egészségügyi 3D nyomtatás terén tapasztalható újdonságok, trendek ismertetése
  • a fém 3D nyomtatással készített termékek felületkezelése.

Az első szakaszban a 3D nyomtatók forgalmazásával foglalkozó román partner képviselője ismertette a 3D nyomtatás, azon belül is a fogászati és az orvosi 3D nyomtatás terén megjelent újdonságokat. Ennek keretében kitért a nyomtatók, valamint az alapanyagok terén történt fejlesztésekről.

Az ismertetés alapján megállapítható, hogy a 3D nyomtatás fogászati alkalmazása terén rendkívül dinamikus a fejlődés, és folyamatosan jelennek meg a piacon az új szoftverek (vagy azok továbbfejlesztett változata), eszközök (3D nyomtató, szkenner), valamint új alapanyagok. A fejlődés különösen a polimer 3D nyomtatás terén érzékelhető, mivel már ideiglenes, sőt végleges fogpótlások is készíthetők 3D nyomtatással.

A műhelymunka második szakasza a fém, azon belül is az egészségiparban leginkább használt titán és kobalt-króm termékek felületkezelésére koncentrált.

A megbeszélés során áttekintésre kerültek a felületkezeléssel szembeni elvárások, a felületkezeléshez kapcsolódó problémák, valamint az ezen a téren megjelent újdonságok.

A rendezvényen mindkét témához kapcsolódóan bemutatásra kerültek releváns próbadarabok, termékek is. A rendezvényen a résztvevők sok hasznos tapasztalattal gazdagodtak.