MEGHÍVÓ

3D NYOMTATÁSSAL KÉSZÍTETT POLIMER TERMÉKEK ANTIMIKROBIÁLISSÁ TÉTELE

EFOP-5.2.2-17-2017-00014 Transznacionális Együttműködési Projekt

2020. augusztus 27. – Győr

MŰHELYMUNKA

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00014 transznacionális együttműködési projekt keretében a Szent István Közhasznú Alapítvány „3D nyomtatással készített polimer termékek antimikrobiálissá tétele” címmel műhelymunkát tart.

A rendezvény célja a 3D nyomtatással készített polimer termékek antimikrobiálissá tételének megvizsgálása, megoldási lehetőségek keresése, bemutatása.

A műhelymunka házigazdája a projekt megvalósítását szakmailag is támogató szervezet, a Mediklaszter egyik tagja. A rendezvényen részt vesz az osztrák partner egyik szervezete, a CEST is, aki olyan adalékanyagok gyártásával foglalkozik, melyeket a 3D nyomtatásoz használt alapanyaghoz adva antimikrobiális termék állítható össze. Így képviselőjük áttekintést nyújt a témával és a megoldási lehetőségekkel kapcsolatban.

A műhelymunka kiváló lehetőséget ad a nemzetközi kapcsolatok építésére, elmélyítésére is.

RENDEZVÉNY IDŐPONTJA ÉS HELYSZÍNE

  • Időpont: 2020. augusztus 27.
  • Helyszín: 9024 Győr, Csokonai u. 10.

Kérjük, hogy részvételi szándékát az iroda@matesz.org e-mail címen vagy a +36 20 9157 528-as telefonszámon jelezze!

 

KAPCSOLAT

Dr. Pásztor Zsolt

EFOP-5.2.2. projekt szakmai vezető

Mobil: +36 20 9157528

E-mail: pasztor.zsolt@premet.hu

 

SZAKMAI TÁMOGATÓK

NEMZETKÖZI PARTNEREK

BESZÁMOLÓ

A műhelymunkára Győrben került sor, melynek házigazdája, a projekt megvalósítását szakmailag is támogató szervezet, a Mediklaszter egyik tagja volt. A rendezvényen az osztrák partner képviselője, valamint érdeklődő szervezetek (elsősorban a Mediklaszter és a MATESZ), cégek képviselői vettek részt (a jelenléti ív szerint).

A rendezvény a 3D nyomtatással készített polimer termékek antimikrobiálissá tételéről szólt.

Az egészségügy egyes területein kiemelten fontos, hogy a megfertőződés megakadályozása érdekében a termékek antimikrobiális (antibakteriális, illetve antivirális) tulajdonságokkal rendelkezzenek. A 3D nyomtatással kifejezetten alkalmas számos olyan termék (pl. műtéti modellek, sablonok) gyártására, melyeket ilyen környezetben használnak. Ebből következően, fontos, hogy a 3D nyomtatással előállított termékek antimikrobiális tulajdonsággal rendelkezzenek.

Az osztrák partner egyik szervezete, a CEST, olyan adalékanyagok gyártásával foglalkozik, melyeket a 3D nyomtatáshoz használt alapanyaghoz adva antimikrobiális termék állítható elő.

A műhelytalálkozón ezt a témakört „járták körbe” a résztvevők.

A rendezvény elején a CEST képviselője áttekintést nyújtott a témáról. Ebben kitért a polimer termékekkel kapcsolatos elvárásokra, valamint 3D nyomtatással készített polimer termékek jellemzőire.
Bemutatta a különböző a megoldási lehetőségeket, melyekkel a termékek antimikrobiálissá tehetők. Ezt követően ismertette a náluk folyó kutatásokat, az általuk kifejlesztett adalékokat és adalékolási eljárásokat, valamint azt, hogy ezekkel milyen tulajdonságok érhetők el. Az előadás végén bemutatásra került néhány jó gyakorlat is.

A résztvevők nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást, ami számos újdonságot tartalmazott számukra.

Az előadást egy tartalmas beszélgetés követte, melynek keretében a résztvevők áttekintették az adalékok alkalmazási lehetőségeket az általuk – 3D nyomtatással – gyártott termékek vonatkozásában. Ennek során számos potenciális felhasználási, hasznosítási lehetőség került azonosításra (pl. a koronavírus járvány alatt 3D nyomtatással gyártott termékek köre, mint pl. arcvédő pajzs, lélegeztető gép szelepe, stb.)

A résztvevők rendkívül hasznosnak találták a rendezvényt, különös tekintettel arra, hogy egy ilyen adalékanyag alkalmazása előnyösebbé teheti 3D nyomtatással készített polimer termékeiket a versenytársakkal szemben, illetve növelheti a 3D nyomtatással előállított termékek körét, alkalmazási lehetőségét.

A műhelymunka egyben lehetőséget adott a nemzetközi kapcsolatok építésére, elmélyítésére is.