A gyors prototípuskészítés értékes eszköz a nagy mérnöki és tervező cégek számára. Az asztali 3D-s nyomtatás elmúlt években történő elterjedésével a technológia egyre érdekesebbé válik a kisvállalkozások számára.

Dióhéjban a következőket kell tudni a 3D nyomtatás prototípus-készítéséről.

A 3D nyomtatás prototípus-készítésének alkalmazásai nagymértékben eltérnek egymástól, mivel a munkafolyamatok és a tervezési célok iparágonként eltérőek. Néhány általános észrevétel azonban tehető. Íme néhány példa:

Ékszer 3D nyomtatás prototípuskészítése: érdekes példa az ékszeripar. A gyors prototípuskészítés nemcsak a tervezési folyamatot, hanem az ékszerek gyártását is átalakítja. A 3D fájlok műanyagra nyomtathatók, hogy megvitassák és teszteljék a célcsoportokat anélkül, hogy pénzt költenének nemesfémekre. Ez a fajta gyors prototípus különösen informatív, mivel a befektetési öntés folyamatában használt mestermodell ugyanazokon a 3D nyomtatókon nyomtatható. Az ékszeriparban a teszteléstől a gyártásig szinte gyerekjáték lett a 3D-nyomtatás prototípus-készítése.

Építészet 3D nyomtatás prototípuskészítés: az építészetben a gyors prototípuskészítést korábban csak korlátozott számú helyzetben alkalmazták. Az építészek még ma is kézzel faragnak hungarocell maketteket a makettboltban, hogy kísérletezzenek a formákkal. Ez egy könnyen kezelhető eszköz, és majdnem olyan gyors, mint egy vázlat. Tíz évvel ezelőtt a gyors prototípuskészítés többnyire prezentációs célokra korlátozódott, 3D-s modellt készítettek, hogy megosszák a jövőképet a befektetőkkel és az érdekelt felekkel. Manapság a 3D nyomtatott prototípusokat rutinszerűen használják az építészeti cégek, mint költséghatékony eszközt a projektek művészi, társadalmi és funkcionális tulajdonságairól szóló vita kezdeményezésére.

Mérnöki 3D-nyomtatási prototípuskészítés: a mérnökök ezzel szemben évtizedek óta a gyors prototípus-készítésre támaszkodnak, mivel annak vitathatatlan előnye a geometriailag pontos modellek gyors elkészítése. Ezek a prototípusok abban különböznek a pusztán vizuális modellektől, hogy szigorú tesztelésnek és szimulációs forgatókönyveknek vethetők alá. Ezt olyan technológiák teszik lehetővé, mint a MultiJet nyomtatás vagy a közvetlen fémlézeres szinterezés, amelyek lehetővé teszik a mérnökök számára, hogy 3D fájljaikat olyan anyagokból nyomtassák ki, amelyek tulajdonságai megegyeznek a késztermékkel.

Különösen a kisvállalkozások számára lehet a 3D nyomtatás prototípus-készítése nagyszerű módja annak, hogy nagyobb „fogást” szerezzenek a fejlesztési folyamatban.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap