Az előző bejegyzésben beszámoltunk a Lithoz cég nagy teljesítményű anyagok kerámia 3D nyomtatáshoz című bemutatásáról. Most nézzük meg az anyagok különleges alkalmazáshoz című bemutatást.

TRIKALCIUM-FOSZFÁT, MINT CSONT-PÓTLÓ ANYAG

A LithaBone TCP 300 a kerámia béta-trikalcium-foszfáton (β-TCP) alapul. A trikalcium-foszfát (TCP) kiváló biokompatibilitása, felszívhatósága és csontképző képessége miatt csontpótló anyagként nőtte ki magát a regeneratív gyógyászatban. Ezen tulajdonságok alapján meghatározott pórusszerkezetű és geometriájú, betegspecifikus, felszívódó implantátumok állíthatók elő. Ezeket az implantátumokat a szervezet felszívja és saját csontszövettel helyettesíti, ami azt jelenti, hogy a gyógyulási folyamat után nincs szükség az implantátum eltávolítására.

HIDROXIAPATIT, MINT CSONT-PÓTLÓ ANYAG

A LithaBone HA 400 hidroxiapatit alapú, ami egy természetben előforduló ásványi anyag, amely a csontok fő összetevője. A csont szervetlen összetevőihez való hasonlósága miatt a HA kiváló biokompatibilitású és osszeointegráiós képességekkel rendelkezik, és számos felhasználási területe van csontpótlóként. A trikalcium-foszfáthoz képest a hidroxiapatitnak hosszabb időre van szüksége a felszívódáshoz, ami több időt ad a szervezetnek a gyógyulásra. A HA-val meghatározott pórusszerkezetű és geometriájú, betegspecifikus, felszívódó implantátumokat tudunk gyártani. Ezeket az implantátumokat a szervezet felszívja, és természetes csontszövettel helyettesíti, így az implantátumot nem kell eltávolítani a gyógyulási folyamat befejezése után.

Szilícium-dioxid alapú anyagok

A LithaCore 450 főként szilícium-dioxidból áll, alumínium-oxid és cirkónium hozzáadásával. Öntés céljára szolgáló öntőmagok gyártására használják. Tipikus alkalmazási terület a turbinalapátok egykristályos öntése.

A LithaCore 450 finom részletekkel és nagy pontossággal precíz kerámiamagok additív előállítására szolgál. A LithaCore 450-ből készült kerámia öntőmagok előnyei közé tartozik minimális a hőtágulás 1500 °C-ig, nagy porozitás, alacsony felületi érdesség és nagyon jó kémiai kioldhatóság az öntést követően.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap