A szív- és érrendszeri betegségek után a rák a világon a halálok legfőbb oka, pusztító egészségügyi és gazdasági következményekkel jár, különösen a fejlődő országokban. A rákellenes gyógyszeres válaszok betegközi eltérései tovább korlátozzák a terápiás beavatkozások sikerét. Ezért a személyre szabott gyógyszeres megközelítés kulcsfontosságú ebben a betegcsoportban, beleértve a molekuláris és genetikai szűrést, valamint a betegek megfelelő rétegzését a kezelési rend szerint, amelyre reagálni fognak.

A 3D nyomtatási technológia forradalmasíthatja a rák kezelését azáltal, hogy személyre szabott hidrogéleket, protéziseket és implantátumokat nyomtat. A korai diagnózis elengedhetetlen a rákos megbetegedések miatti halálozás csökkentéséhez és a betegség hatékony kezeléséhez. Ezért intenzíven tanulmányozták a rák korai szakaszában történő kimutatására szolgáló pontos és érzékeny módszerek kidolgozását.

Így jött képbe  a 3D nyomtatási technológia használata, amely lehetővé teszi a betegek számára, hogy megbízhatóbb és pontosabb információkat szerezzenek. Jelenleg az in vitro betegségek 3D-s bemutatása sokkal pontosabb sejt megvalósítást és magasabb ellenállást mutat a kemoterápiás kezeléssel szemben, a rákellenes gyógyszerekhez viszonyítva. Továbbá segítséget nyújt a valódi tumor tulajdonságaira vonatkozó adatok gyűjtésében is.

Például, 3D nyomtatási technológiával előállíthatja az állcsont sablont PLA polimer szál vagy titán felhasználásával. A sablont a Sterrad (alacsony hőmérsékletű hidrogén-peroxid gáz-plazma technológia) eljárás szerint sterilizálják, amely H2O2 plazma- és UV-besugárzást használ, mielőtt a sablont rákos betegek kezelésére bocsájtanák.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap