A 3D nyomtatás (additív gyártás) forradalmi változást indított el a termékgyártás terén, és számos területen jövőt formáló gyártási eljárássá vált. A 3D nyomtatás egyik legnagyobb haszonélvezője az egészségipar, melynek részesedése becslések szerint a teljes 3D nyomtatási iparág kb. 11-13%-át teszi ki.

A 3D nyomtatás alkalmazása egy új dimenziót nyitott az egészségiparban, mely kifejezetten alkalmas beteg specifikus, valamint egyedi és kis szériás termékek, prototípusok gyártására. Alkalmazási lehetőségeinek köre meglehetősen széles, és gyakorlatilag az egészségipar, orvostechnikai ipar minden területére kiterjed:

  • beteg specifikus implantátumok és protézisek készítése;
  • műtétek végzését segítő anatómiai modellek készítése;
  • műtéti segédeszközök (sablonok, szerszámok) gyártása;
  • szövetek és szervek nyomtatása;
  • gyógyszerek nyomtatása;
  • orvostechnikai eszközök, orvosi műszerek alkatrészeinek a gyártása.

A 3D nyomtatás alkalmazása révén testre szabott, jobban illeszkedő, a beavatkozás megtervezését, végrehajtását segítő eszközök készíthetők, melyek hozzájárulhatnak a műtéti idő csökkenéséhez, a beavatkozások sikerességének növeléséhez.

A 3D nyomtatás orvosi alkalmazása néhány éve már Magyarországon is jelen van, és egyre nő azon intézmények és cégek száma, akik ezzel a területtel foglalkoznak. A lefedett terület meglehetősen széles, és a műanyag anatómiai modellek gyártásától a titán implantátumok gyártásán át a bionyomtatás terén végzett kutatások végzéséig terjed.

A projekt egyik kiemelt célja a 3D nyomtatás egészségiparban történő alkalmazási lehetőségeinek összegyűjtése, bemutatása. Az elkövetkező bejegyzésekben egy-egy terület részletesebben is ismertetésre kerül.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap